Vijenac 673 - 674

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Blato 

U konobi Zlinje 8. prosinca održana je još jedna Večer blatske riči koju već nazivamo i tradicionalnom jer iz godine u godinu donosi ljepotu blatskoga govora. Ove godine na red su došli tekstovi okupljeni u djelu Zapisi Franka Burmasa, koje će OMH u Blatu uskoro objaviti. Predstavljena je i poezija mladoga blatskog autora Nine Prižmića, člana udruge djece s teškoćama Vicenca. Večer je obogatila klapa Perlice. Ogranak je 2. prosinca organizirao projekciju filma Glavu dole, ruke na leđa redatelja Stipe Majića. Nakon projekcije publici se obratio Predrag Mišić, hrvatski branitelj i zatočenik logora u Srijemskoj Mitrovici. (Ivana Anić)

Čabar –

U organizaciji OMH u Čabru u Domu kulture 12. rujna u Tršću 14. prosinca otvorena je 1. izložba likovnih radova slikara čabarskog kraja. Slike su izložili Branko Kovač, Damjan Kovač, Anamarija Kvas, Josip Kvas, Ljiljana Kvas, Silvana Lautar, Marijan Leš, Ilena Lenasi, Boris Ožbolt, Zlatko Pochobradsky, Željka Podobnik, Dragan Turk, Andrej Zbašnik, Andrija Zbašnik te dvoje mladih učenika Karmen Frbežar i Patrik Žnidaršić. O izložbi je govorio Andrej Zbašnik, a pozdravnu riječ uputio je predsjednik OMH u Čabru Ivan Janeš, zahvalivši na nazočnosti dogradonačelnici grada Čabra Ivani Lakota i župniku vlč. Marijanu Žderiću. (Ivan Janeš)

Dubrovnik

U čitaonici Narodne knjižnice Grad 4. prosinca magistra komparativne književnosti i francuskog jezika Ivana Grkeš održala je predavanje Rupi Kaur i njezini cvjetovi uz moderatoricu Anu Rajić, koja je čitala pjesme Rupi Kaur na hrvatskom jeziku. OMH u Dubrovniku potom je 8. prosinca organizirao priredbu, završnu večer radionice Kolenda Kabogi – kolende, božićne pjesme i običaji dubrovačkog kraja, učenje novih kolendi pod vodstvom Paole Dražić Zekić i Sanje Dražić. (Ana Rajić)

Grude

OMH u Grudama u prosincu je objavio Godišnjak Matice hrvatske – Susreti 13, koji su radovima oplemenili Lidija Bajuk, Zdenka Bilobrk, Bernardina Crnogorac, Marko Čuljak, Mario Grizelj, Frano Mikulić Jukić, Zvonko Pandžić, Marinka Šimić, Pejo Šimić, Željko Šimunović, Mladen Vuković, Dominika Andrijanić, Drago Bušić, Mario Knezović, Petar Majić, Srećko Tomas, Zvonimir Glavaš, fra Ante Marić, Anđelko Mijatović, fra Andrija Nikić, Vlado Bogut, Julienne Bušić, Zora Palac, Paula Tomić, Frano Pandžić, Srećko Mikulić i Mario Bušić. Objavljeni su i učenički radovi. Uz Bratovštinu sv. Stjepana Prvomučenika Gorica–Sovići Ogranak je i sunakladnik Ljetopisa Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica–Sovići, objavljena početkom prosinca. Ljetopis na 224 stranice donosi kroniku rada te vrijedne udruge 2009–2019. (Mario Bušić)

Karlovac

Drugi dvobroj Svjetla za 2019. predstavljen je 2. prosinca u karlovačkom Zorinu domu. Nakon smrti dosadašnje glavne urednice Irene Lukšić, uredništvu se ljetos u radu pridružio novi član, Antonio Bosio, arhivist Državnoga arhiva u Karlovcu. Okosnicu promocije činile su dvije velike teme, dva događaja koja su obilježila društveni i kulturni život grada Karlovca u 2019, a kojima je u ovome dvobroju pridana posebna pozornost: otvaranje Muzeja Domovinskoga rata Karlovac‒Turanj te obilježavanje 440. rođendana grada Karlovca. Dvobroj uključuje i niz drugih zanimljivih cjelina i vrijednih radova, od kojih izdvajamo izbor nagrađenih i pohvaljenih radova s pjesničkoga natječaja Zdravko Pucak te natječaja za kratku priču Zlatko Tomičić. (Marina Marinković)

Kutina

Akademik Josip Bratulić, predsjednik MH 1996–2002, primio je 9. prosinca u uredu Predsjedništva MH članove OMH u Kutini.


Kutinski matičari u posjetu HAZU

Uz umjetničke portrete predsjednika MH od osnutka upoznao je kutinske matičare s nemjerljivom ulogom čelnih osoba najstarije kulturne ustanove hrvatskog naroda. Dojmljivim je bio i posjet zgradi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, gdje je akademik Bratulić održao predavanje o Bašćanskoj ploči, dragome kamenu hrvatskoga jezika koji se tamo čuva. (I. H.)

Metković

U Galeriji Gradskog kulturnog središta 3. prosinca OMH u Metkoviću organizirao je predstavljanje knjige Izabrane pjesme Stojana Vučićevića, tiskanu u sklopu obilježavanja tridesete godine smrti priznatoga pjesnika. Izbor pjesama priredio je Milan Bešlić, likovni i književni kritičar i esejist, dok ju je likovno, uz portrete pjesnika, opremio akademski slikar Vatroslav Kuliš. Na predstavljanju nazočne je s Vučićevićevom pjesničkom bibliografijom te životnim iskušenjima upoznao Božidar Lovrić, predsjednik metkovskog ogranka.

O Stojanovu pjesničkom stvaralaštvu te o načinu izbora pjesama brojnoj publici govorio je Milan Bešlić. Vučićevićeve stihove čitali su Ana i Vatroslav Markotić, a u glazbenom programu nastupio je kantautor Darko Matičević. (Božidar Lovrić)

Nova Gradiška

U sklopu obilježavanja Dana grada i Dana župe OMH u Novoj Gradiški predstavio je 4. prosinca u Gradskoj vijećnici novi, jubilarni broj Godišnjaka. Predstavila ga je urednica Vjekoslava Bagarić, predsjednica OMH u Novoj Gradiški, a o povijesti Ogranka govorila je Nada Peleh, u poratnom vremenu njegova tajnica. Svečanost predstavljanja oplemenili su Tibor Kovačević, učenik 4. razreda Gimnazije NG i 4. razreda Srednje glazbene škole Novska, odjel gitara, te pjesnik i interpretator poezije Zrinko Kapetanić. Novogradiški ogranak zahvalan je svima koji pomažu njegov rad na različite načine, a Vjekoslava Bagarić uručila je zahvalnicu Mirjani Zubović za pomoć Ogranku od obnove rada. (Ivanka Herceg)

Novska

U Galeriji POU 2. prosinca održano je predstavljanje sedme zbirke poezije Novljanke Kristine Semenjuk Tek molitvu imam u izdanju OMH u Novskoj. O zbirci su govorili recenzent Ivan Slišurić te autorica predgovora Višnja Lovrić-Mencej, kojoj je također, nešto ranije (8. studenoga), organizirano predstavljanje zbirke intimne i ispovjedne poezije Mirisi vremena, također u izdanju OMH u Novskoj. Zbirku su predstavili recenzent Đuro Vidmarović i autorica predgovora Katica Čorkalo Jemrić. Obje je promocije glazbom (gitara i vokal) uveličao Sandro Bjelanović. (Alojz Buljan)

Opatija

OMH u Opatiji u suradnji s udrugom Čakavski senjali iz Kastva organizirao je 7. prosinca predstavljanje knjige Slovnik kastafskega govora Cvjetane Miletić, gdje je zabilježeno oko 10.800 riječi kastavskog govora. Urednica je Ivana Eterović, a recenzentice su Sanja Zubčić i Ivana Nežić. Nakladnik su Čakavski senjali iz Kastva. Grad Kastav bio je pokrovitelj prvog predstavljanja rječnika, a tiskanje su financijski pomogli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, PGŽ, Grad Opatija, Općina Matulji i petnaestak drugih donatora. Sve je riječi, kao i primjere, akcentuirao kastavski učitelj Smiljan Grbac. (Julijan Dobrinić)

Orašje

OMH u Orašju priredio je 29. studenog u Tolisi predstavljanje knjige Ljuta godina književnice i sveučilišne profesorice u mirovini Julijane Matanović.


J. Matanović i L. Plejić Poje

Nakon pozdravne riječi predsjednika OMH u Orašju Željka Vukića, o Julijaninu stvaralaštvu govorio je akademik Pavao Pavličić. Glavni dio večeri bio je razgovor koji je s književnicom vodila Lahorka Plejić Poje. Julijana je, osim o svome književnom stvaralaštvu, govorila i o svojoj s bosanskom Posavinom povezanom prošlosti, o ljudima koje je poznavala, bosanskoposavskom identitetu i događajima koji su je oblikovali kao umjetnicu i ženu. Glazbeni obol dao je mješoviti zbor Adoro. (Marko Matolić)

Split

U sklopu 27. Dana Matice hrvatske u Splitu predstavljen je 25. studenoga treći broj časopisa Hrvatska obzorja u nakladi OMH u Splitu, a Ivana Odža s FF Sveučilišta u Splitu održala je predavanje o splitskom pjesniku Luki Botiću. Sljedećeg je dana prikazan film Simfonia croatica et christiana – umjetničko likovno djelo Josipa Botterija Dinija autorice Hrvojke Mihanović Salopek, znanstvene savjetnice HAZU-a. (Joško Kalilić)

Šibenik

Ovoga adventa izlog dućana obuće Borovo u šibenskoj Kalelargi krasit će radovi žena, članica OMH u Šibeniku Višnje Juroš, Mirjane Labura, Janje Parać, Katarine Simsig, Vedrane Škugor i Ankice Vukšić. Ogranak je 9. prosinca u dvorani Gradske knjižnice Jurja Šižgorića predstavio i pjesničku zbirku Ivane Bojanić Matić Čuvar mojih snova, o kojoj su govorili Katarina Simsig, Edita Vlahov, Zdenka Bilušić, predsjednica Ogranka, i autorica. Zbirku je ilustrirala Najda Elpeza. Glazbena gošća bila je mlada i već nagrađivana Nina Lucia Perina na violončelu iz šibenske GŠ Ivana Lukačića. (Zdenka Bilušić)

Široki Brijeg

OMH u Širokom Brijegu kraj godine obilježio je izlaskom časopisa Vitko, koji je predstavljen 10. prosinca u kinu Borak.


Predstavljanje časopisa Vitko u Širokom Brijegu

Program je vodila Željka Šaravanja, a glazbenim su ga brojevima upotpunili polaznici GŠ u Širokom Brijegu Lucija Begić, Mate Slišković, Marko Slišković i Ivan Sušac. U programu je sudjelovao i Andrija Zeljko, koji je pročitao priču fra Vendelina Karačića. Gojko Jelić, predsjednik Ogranka, kazao je kako 18. broj Vitka donosi stanovitu vrstu zrelosti, koju bi trebali procijeniti čitatelji. Iste večeri podijeljene su i nagrade za najbolje poetske i prozne radove učenika srednjih i osnovnih škola. (Gojko Jelić)

Valpovo

U okviru obilježavanja Dana grada Valpova i crkvenog goda 8. prosinca OMH u Valpovu u suradnji s valpovačkim gimnastičkim društvom Hrvatski sokol predstavio je knjigu Putevi uspjeha valpovačke gimnastike Zdenka Segetlije. U predstavljanju su sudjelovali predsjednik valpovačkog OMH Ivan Tonković (moderator), Zlatko Ištvanović, predsjednik GD Hrvatski sokol, Dinko Župan i autor. Program su upotpunili učenici GŠ Valpovo, istodobno vježbači GD Hrvatski sokol. (Stjepan Najman)

Virovitica

U povodu 70 godina od početaka organiziranoga igranja rukometa u Virovitici, OMH u Virovitici 10. prosinca održao je konferenciju u Gradskoj knjižnici i čitaonici. Prvu rukometnu loptu u grad je donio Vilim Tičić 1949. U programu su sudjelovali Dubravka Sabolić, predsjednica Ogranka, Matija Pavličević i reporter, spiker, kroničar, urednik i navijač – virovitički novinarski doajen Trpimir Markotić, a glavna gošća bila je bivša igračica RK Lokomotive i reprezentativka 1950-ih Ladislava Horak Jergović. (Dražen Bunjevac)

Vijenac 673 - 674

673 - 674 - 19. prosinca 2019. | Arhiva

Klikni za povratak